sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Kesää odotellessa

Teen vuoden ensimmäisen teemablogin suunnitelmista poiketen jo nyt, koska huono keli on vähentänyt kuvausmotivaatiota. Myös työkeikka aiheutti kiireitä viikolla, joten päädyin kertomaan tällä kertaa palstaviljelykokemuksistani. Teen teemablogin useammassa osassa joissa esittelen lempikesäkukkiani, joita on helppoa kasvattaa sekä muovihuoneessa kasvattamiani tomaatteja, kurkkuja ja paprikoita.

Kiitokset Turun kaupungille kesäisestä kukkakimpusta vm. 2015.

Suurin osa tässä teemapostauksessa käyttämistäni kuvista on kesältä 2014. Opiskelin tuolloin kesän, sillä olin joutunut äkillisen sairauden vuoksi luopumaan kesätyöpaikastani. Halusin opintojen ohelle mielekästä ja fyysistä puuhaa, jossa voisin toteuttaa itseäni ja rakkauttani kukkiin ja luontoon. Sain vanhemmiltani hieman peltoa käyttööni viljelypalstaa varten, joten perustimme äidin kanssa yhdessä kesäkukkamaan sekä muovihuoneen lämpöä vaativien kasvisten viljelyä varten.



Kesä 2014 oli kuuma ja kuiva, joten työtä riitti. Kävin hoitamassa palstaani viikonloppuisin ja joskus muös viikolla. Äiti auttoi kastelussa. Kastelu saatiin järjestettyä vetämällä letku ulkorakennuksen vesipisteestä, jolloin veden kantaminen helpottui huomattavasti.

Kuuman ja aurinkoisen kesän ansiosta kukkia tuli runsaasti. Melkein kaikki kylvökset onnistuivat, vain muutamasta penkistä osa taimista hukkui kevään rankkojen sateiden vuoksi. Esittelen tässä ja seuraavassa postauksessa muutamia suosikkejani kesäkukkien joukosta.    


Oikealla vielä kuva kukintaansa aloittelevasta viljelypalstasta toisesta suunnasta kuvattuna. Ensimmäisiä kukkijoita ovat kesäharsot, silkkiunikot, ruiskaunokit ja kehäkukat.

Palsta näyttää sekavalta, koska suosin mielelläni erilaisia kesäkukkaseoksia valitessani kesän siemeniä. Kaikissa seoksissa on mukana yleensä erilaisia unikoita, kruunukakkaroita, ruiskaunokkeja, tsinnioita, tilliä, malvoja ja malvikkeja, kehäkukkaa, klarkioita, silkkikukkia, neidonkukkaa, kosmoskukkia, auringonkukkia, kaunosilmiä ja erivärisiä kesäharsoja. Jännittävintä kukkaseoksissa on seurata minkä värisiä ja missä järjestyksessä kukkia kehittyy. Siemenet on yleensä valittu niin, että kukintaa riittää koko kesäksi. Monissa seoksissa on yllätyksenä myös harvinaisempia kukkijoita. 

Esittelen seuraavaksi kuvin helpoimmat ja rakkaimmat kesäkukkani, joiden viljelyssä olen onnistunut lähes aina

Kesäharso (Gypsophila elegans)


Kesäharso on siro ja kaunis kesäkukka, joka tuo keveyttä kukkapenkkeihin ja kimppuihin. Tämä kesäkukka kukkii ensimmäisten joukossa. Kukinta ei kestä koko kesän ajan, joten siemeniä kannattaakin kylvää useita kertoja keväällä ja alkukesällä, jolloin kukinta-aikaa voidaan pidentää. Muista harventaa taimet siemenpussin ohjeen mukaan, jotta taimet haarautuvat kunnolla.

 

Vaaleanpunainen kesäharsolajike.
Kesäharso kukkii ensimmäisten kylvökukkien joukossa.
Valkea kesäharsolajike.
 

 Silkkiunikko (Papaver Rhoeas)


Silkkiunikon kukka kestää vain lyhyen aikaa, mutta kasvi on niin kaunis ja kukkia löytyy niin monessa eri värissä, että kasvattaminen todella maksaa vaivan. Siemenet ovat pieniä, joten kylvös peitetään vain kevyesti. Taimettumisen jälkeen harvennus on tärkeää, jotta taimista tulisi tanakoita ja ne haarautuisivat kunnolla.




Tämä kukka kuuluu oopiumunikolle. Näistä unikoista saa näyttävän kukinnan jälkeen koristeellisia siemenkotia kuivakukaksi.

Ruiskaunokki (Centaurea cyanus)


Ruiskaunokki on myös sievä, kestävä ja helppo kesäkukka. Kukat kestävät pitkään maljakossa. Erilaisia väriseoksia on perinteisen sinisen lisäksi saatavilla ja värikirjo onkin melkoinen. Erityisen näyttäviä ovat lähes mustat ja kaksiväriset kaunokit. Myös perinteiset siniset, vaaleanpunaiset, valkoiset ja lilat lajikkeet ovat kauniita. Väriseokset näyttävät hienolta yhdessä ja kimppuihin saa vaihtelua erilaisilla väreillä. Mehiläiset ja erityisesti kimalaiset olivat ihastuneita ruiskaunokin kukkiin.

Perinteinen sininen lajike.

Kukkaseospussista kylväytynyt kaksivärinen ruiskaunokki.

Erivärisiä kaunokeita, joukossa myös ns. musta lajike.

Erikoisen punainen ruiskaunokki.

Ruiskaunokkini olivat kesän 2014 hittituote kimalaisten keskuudessa.




Jatkan seuraavassa blogissa kesäkukkien esittelyä. Iloista alkavaa viikkoa, toivottavasti kelit muuttuisivat aurinkoisempaan suuntaan! 

-Kati-

1 kommentti:

  1. Hienosti ja asiantuntevasti kirjoitettu. Pääsi oikein kesän makuun.

    VastaaPoista