tiistai 23. helmikuuta 2016

Projekti muovihuone

Edellisestä postauksesta on kulunut poikkeuksellisesti kaksi viikkoa. Ohjelmassa oli töitä ja juhlahumua sen verran tiiviisti, ettei aikaa tuntunut jäävän päivityksen tekemiseen.

Tällä kerralla ajattelin kertoa kesän 2014 muovihuoneen kuulumiset ja esitellä omasta mielestäni parhaat lajikkeet. Käyttämäni kasvihuone oli Korpikankaalta tilattu melko isokokoinen muovihuone. Pakettiin kuuluivat kasvihuoneen putkirunko sekä päällisen vahvistettu muovi. Valitsin valmiin pakettiratkaisun ja muovimateriaalin sen edullisuuden vuoksi. Muovinen teltta pitää kuitenkin ankkuroida hyvin, ettei kasvihuone ole taivaan tuulissa jokaisen voimakkaamman tuulenpuuskan jäljiltä. Tämäkin tuli kantapään kautta kokeiltua. 

Asensin muovihuoneen suoraan muokatun peltomaan päälle. Halusin kasveille kuitenkin kunnolliset kasvualustat, joten peitin maan pinnan kauttaaltaan mansikkakankaalla, jolloin rikkakasvien kasvu estyi. Taimet istutin kaupan kasvuturvesäkkeihin siten, että yhteen säkkiin tuli aina kaksi tainta. Mikäli valitsee kasvien kasvatuksen säkeissä, kastelussa tulee olla tarkkana. Taimien ollessa pieniä on varottava kastelemasta liikaa ja kuumilla ilmoilla keskikesällä voi joutua kastelemaan taimet kaksikin kertaa päivässä. Myös lannoittamisen suhteen tulee olla tarkempi. 

Paprikat kasvatin isoissa ruukuissa muovihuoneen keskilattialla. Kasvivalikoimassani oli erilaisia tomaattilajikkeita, lavakurkkua, useita paprikalajikkeita sekä chilejä. Osan taimista esikasvatin itse maaliskuulta lähtien, mutta tavallisimpia tomaatin ja paprikan taimia saa hyvin keväällä kaupoista edullisesti ja pääsee alkuun paljon helpommalla. Esikasvatus vaatii pitkäjännitteisyyttä ja sopivan ikkunan, mutta on omalla tavallaan kyllä palkitsevaa. Tomaatissa ei edes haittaa vaikka taimist aolisi tullut pitkiä ja honteloita. Taimet voi istuttaa karaisemisen jälkeen hieman syvemmälle kasvualustaan jolloin ne tanakoituvat nopeasti.

Tomaatit


Olen innokas kokeilemaan uusia ja erilaisia lajikkeita. Kesällä 2014 kasvatin sekä kirsikkatomaattia että tavallista runkotomaattia huoneessa. Kylvin siemenet esikasvatukseen maaliskuun puolivälissä. Lajikkeiksi olin valinnut kirsikkatomaatit 'Ildi', 'Chocolate Cherry', 'Sungold' sekä 'Gardener's Delight'. Tavallisista runkotomaattilajikkeista laitoin kasvamaan 'Tanskan Vientiä' sekä raidallista 'Tigerellaa'. Näin kovan vaivan taimien kasvatuksesta ja taimet olivat tanakoita ja virkeitä, mutta vein ne liian aikaisin muovihuoneeseen ja yöhalla pääsi tuhoamaan melkein kaikki taimet. Taimista säästyivät vain muutama 'Sungold' sekä 'Tigerella'. Taimikaupoista löysin onneksi hyviä ja paljon suurempia taimia paleltuneiden tilalle. Ostin 'Tanskan Viennin', Gardener's Delightin', 'Chocolate Cherryn' sekä keltaisen runkotomaatin taimia. Löysin vieläpä limen vihreäksi kypsyvän, makean kirsikkatomaatin taimia, joiden lajike ei valitettavasti jäänyt mieleen.

Tomaatit ovat suhteellisen helppohoitoisia. Runkotomaateista poistetaan varkaan lehtihangoista ja varret tuetaan tai sidotaan narulla kasvihuoneen kattoon. Kesällä hoito onkin lähinnä kastelua, lannoitusta, varkaiden poistamista sekä kuolleiden ja varjostavien lehtien poistamista. Runkotomaatit kannattaa latvoa noin kolmen hedelmätertun jälkeen, jotta kasvi ehtisi kypsyttää hedelmät lyhyen kesän aikana. Harmaahome saattaa loppukesästä kosteana vuonna vaivata tomaattikasvustoa, joten kuolleet kasvinosat poistetaan kasvustosta säännöllisesti. Hyvä ilmanvaihto kasvihuoneessa ehkäisee homeitiöiden leviämistä, tuulettamisesta kannattaakin huolehtia.

Herkullisimpia tomaatteja ovat aurinkoisen makeat kirsikkatomaatit. Näistä makein ja oma suosikkini oli oranssi 'Sungold'. Tämän lajike ei tosin kestä varastointia, sillä hedelmän kuoret ovat hyvin pehmeät. 'Chocolate Cherry' oli myös makea ja hurmasi erikoisella värillään. Tänä vuonna siemenvalikoimissa näytti jälleen olevan erikoisia uusia kokeilemisen arvoisia lajikkeita.




Keltainen runkotomaatti 'Goldene Königin'
Runsas ja värikäs tomaattisato

Tanskan Viennin raakileita

Paprika ja Chilit 


En itse pysty syömään paprikaa, mutta kasvatan aina paprikoita ja chilejä, kun siihen sattuu tilaisuus. Molempien kasvien kasvatus onnistuu myös parvekkeella. Paprikoiden ja chilien kasvusto on kaunis, eikä kasva suhteettoman suureksi kesän mittaan. Lisäksi hedelmien kasvua ja värittymistä on mukava seurata. Mikäli muistaa säännöllisen kastelun ja lannoituksen, saa palkinnoksi syyskesästä meheviä hedelmiä

Chilejä kasvatan lähinnä niiden kauneuden takia. Ne ovat runsassatoisia ja kypsyvät hedelmät saavat kasvin näyttämään sievältä. Paprikoiden esikasvatus aloitetaan helmi-maaliskuussa, sillä kasvi vaatii pitkän kasvatusajan. Mikäli kasvattaa itse taimet, niin siemenkauppojen lajikevalikoima on laaja. Taimistoissakin myydään keväisin useiden paprika- ja chililajikkeiden taimia. 'California Wonder' on yleisimpiä paprikalajikkeita. Chileistä olen kokeillut muun muassa 'Hot Wax', 'Caribbean Antillais', 'Hot Lemon' sekä 'Lombardo' -lajikkeita.


Punaisia paprikoita kypsymässä
Kaupasta ostettu taimi alkaa tuottaa hedelmää
Itse kasvatettua satoa
Chilejä valmistumassa
  

Lavakurkku


Olen kasvattanut muovihuoneessa lavakurkkua, sillä se ei mielestäni ole niin herkkä kylmälle kuin kasvihuonekurkku. Lavakurkkujen kuori on toki kovempi, mutta muutoin maku on mieto ja miellyttävä, kun tasaisesta kastelusta huolehditaan. Satoa lavakurkku tuottaa runsaasti ja kasvusto pysyi terveenä koko kesän. Taimet kasvatin loppukeväästä itse, mutta näitäkin saa taimikaupoista keväällä. Kimalaiset ja mehiläiset pörräsivät kurkkujen ja tomaattien kukissa, joten pölyttämisestä ei tarvinnut murehtia. Erikoisin kokeilemani kurkkukasvi oli omenakurkku, jonka pyöreähköt, keltaiset hedelmät olivat herkullisen kirpeitä ja hauskan näköisiä. Jätin kurkut vapaasti luikertelemaan pitkin kasvihuoneen pohjaa ylös sitomisen sijaan. Ne mahtuivat hyvin kasvamaan multasäkkien päällä.


Kurkku kasvamassa vapaasti muovihuoneen pohjalla
 
Lämmittämätön muovihuonekin pidentää kasvukautta mukavasti ja mahdollistaa useampien erilaisten kasvien viljelyn. Joitakin lämpöä vaativien kasvien kasvatusta voi toki kokeilla lämpimällä seinustalla ja parvekkeella. Satoa tulee hyvänä vuonna ja huolellisella kastelulla ja lannoituksella erittäin runsaasti. 

Aurinkoista alkanutta viikkoa taas kaikille! Laitan loppuun kuvan kymmensenttisestä mäntykiitäjästä, joka poikkesi lepuuttamaan siipiään kasvihuoneen seinustalle.


 
-Kati-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti