sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Kesää odotellessa (jatkoa edelliseen)

Jatkan vielä tämän ja ensi viikon postaukset puutarhateemalla, vaikka tällä viikolla onkin tullut kuvailtua paljon. Nyt esittelen vielä kesäkukkia ja ensi viikolla kerron muovihuoneen kuulumiset ja teemana on helppojen ja kauniiden vihannesten kasvattaminen.

Ajattelin tänä vuonna olla kesän "vapaalla" viljelyksistä, mutta katsellessani edelliskesän kuvia blogipostausta varten, huomasin eksyneeni samalla siemenkauppojen kotisivuille. Luultavasti jotain pientä on ihan pakko laittaa kasvamaan. Purjon, latva-artisokan, jättisipulien, munakoison sekä paprikan ja chilin kylvö esikasvatukseen pitäisi tehdä jo muutaman viikon kuluttua, jotta taimet ehtisivät riittävän suuriksi kesään mennessä. 

Esikasvatuksen vaativista kukista helpoimpia kasvattaa ovat erilaiset samettikukat sekä päivänhatut. Näiden esikasvatuksessa ja kouluttamisessa olen onnistunut lähes poikkeuksetta. Taimet ovat isohkoja ja vantteria eivätkä kärsi kovin herkästi taimipoltteesta. Kesäasterin ja koristetupakan taimikasvatusta kannattaa myös kokeilla.

Ensimmäisessä kuvassa kasvipalsta vuodelta 2014 loppukesästä. Tässä vaiheessa ohra on jo korjattu ympäriltä ja monet kukat lopettelevat kukintaansa. Syyskesän iloinen yllättäjä oli alennusmyynnistä edeltävänä syksynä ostettu auringonkukansiemen. Olen monasti kokeillut erilaisia auringonkukkalajikkeita, mutta parhaiten ovat onnistuneet perinteinen keltainen auringonkukka sekä tumman purppurainen lajike. Tämä hennosti persikan värinen ja siitepölytön lajike kasvoi ja kukki kuitenkin moitteettomasti. Olen tykästynyt myös pikkuauringonkukkalajikkeeseen 'Vanilla Ice'. Se on viljelyvarma, pienikokoisempi kuin tavallinen auringonkukka ja kukissa on kaunis vaalean kellertävä sävy.

 

Kehäkukka (Calendula officinalis)

Kehäkukka on perinteinen, kaunis ja helppohoitoinen kesäkukka. Kehäkukkia on aina mukana myös kukkaseospusseissa. Se on kukkapenkin väriläiskä ja lajikkeita löytyy matalia sekä korkeita keltaisen ja oranssin eri sävyissä, myös kaksivärisiä lajikkeita. Itse pidän erityisesti lajikkeista, joiden kukissa on tumma keskusta.



Neidonkukka (Nigella damascena)

Tarhaneito eli neidonkukka kukkii vain lyhyen hetken taivaansinisin, valkoisin, tummansinisin tai vaaleanpunaisin kukin. Kukinnan jälkeen kasvi kehittää kuitenkin koristeelliset siemenkodat, joita voi käyttää kesäisiin kimppuihin tuoreeltaan tai kuivata talveksi.



 

Perhoskukka (Schizanthus wisetonensis)

Perhoskukkaa viljellään harvemmin, mutta siemenkauppojen valikoimista sen siemeniä löytyy. Kasvattaminen kannattaa, sillä kasvi palkitsee viljelijänsä erittäin runsaalla kukinnalla. Perhoskukan siemeniä myydään yleensä seoksina, joista löytyy lajikkeita vaaleanpunaisen eri sävyissä.
 

 

Kakkarat (Chrysanthemum) 

Kirjo-, suvi- ja kruunukakkarat kukkivat pitkään ja näyttävästi loppukesällä. Ne ovat kestäviä maljakossa. Kakkaroita löytyy monessa eri värissä, kruunukakkaroita on myös kerrottuja lajikkeita. Erityisesti kirjokakkaroissa on jänniä, monenvärisiä kukkia. 



 

Maloppi (Malope trifida) ja Kesämalvikki (Lavatera trimestris)

Kesämalvikki ja maloppi kukkivat vaaleanpunaisen ja valkoisen sävyisin suurin kukin. Molemmat kestävät hyvin maljakossa ja ovat näyttäviä kasveja kukkamaalla.

Maloppi

Kesämalvikki

 

Auringonkukka (Helianthus annuus)

Auringonkukat ovat niin komeita, että niiden kasvatus kannattaa, vaikka kasvi vaatiikin pitkän kasvukauden. Auringonkukista on kehitetty monenlaisia lajikkeita. Tarvitsee säännöllisen lannoituksen kesällä sekä korkeimmat lajikkeet tulee myös tukea. Kypsyneet siemenet maistuvat linnuille syksyllä.

Pikkuauringonkukka 'Vanilla Ice'


Kosmoskukka (Cosmos bipinnatus)

Kosmoskukat vaativat pitkän kasvukauden, mutta niiden tillimäinen lehdistö ja kauniit kukat tekevät tästä kasvista kasvattamisen arvoisen. Kosmoskukat voi kylvää suoraan kasvupaikalle tai esikasvattaa sisällä, jolloin kukinta aikaistuu. Kosmoskukka on yksi kaikkein rakkaimmista kesäkukistani kesämalvikin, unikoitten ja auringonkukan ohella.






Revonhäntä (Amaranthus caudatus)

Punarevonhäntää voi esikasvattaa lyhyen ajan ikkunalaudalla tai sen voi myös kylvää suoraan avomaalle. Revonhännällä on erikoisen näköiset kukinnot ja se kukkii viimeisten kesäkukkien joukossa auringonkukan, kosmoksen ja kaunosilmän kanssa. Revonhäntää myydään erikseen siemenkaupoissa, mutta myös esimerkiksi kuivakukkasiemenseokset sisältävät revonhännän siemeniä. Revonhännän kukinnot voi myös kuivata.



 

Kaunosilmät (Coreopsis)

Kaunosilmät kukkivat loppukesällä uskomattoman runsaasti. Yksittäiset kukat ovat pieniä, mutta kasvin latva on täynnä punakeltaisia tai tummanpunaisia kukkia.


Kaunosilmä ja luultavasti sudenporkkanan nuppu.

 

Kuivakukkia

Lopuksi muutama helppo kuivakukka. Kuivakukansiemeniä ja koristeheiniä saa myös kivoina seoksina.

Jättiolkikukka
Saflori
Herttaikikukka

Uusi viikko pyörähtää käyntiin ja kevättä kohden mennään. Antoisaa viikkoa taas lukijoille!

-Kati-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti